המעסיק לא משלם דמי הבראה – מה עושים?
בין כל הזכויות הסוציאליות שאנחנו אמורים ליהנות מהם נמצא את דמי ההבראה. אלה הכספים שמשלמים לנו תמורת נופש שמגיע לנו על פי חוק ורוב האנשים אפילו לא יודעים שהם מגיעים להם. יש מעסיקים שנוטים לזלזל בכך ולא משלמים זאת, חלקם משום שברור להם שהעובדים אינן מודעים לזכויותיהם וחלקם משום שנדמה להם שהם לא מחויבים לעשות זאת. כך שבין שאר הדברים שעובדים צריכים לבדוק ולהילחם עליהם לפעמים, משום שהם מגיעים להם כחוק, יש גם עניין זה של דמי הבראה.
מהם דמי הבראה?
כל עובד זכאי לימי הבראה במהלך שנה שמשתנים וגדלים בכל שנה של העסקה שלהם. העובדים זכאים לדמי הבראה לפי ותק זה, לפי היקף המשרה ולימי ההעסקה באותה שנה ולא מקובל לוותר עליהם או על חלקם. כל מי שעבד לפחות שנה אחת במקום העבודה זכאי לדמי הבראה, כאשר הסכום מגיע ל-378 שקלים אצל מעסיקים פרטיים ו-424 שקלים לכל מי שעובד במגזר הציבורי. גם אם אתם עובדים זמניים או עובדי חברות כוח אדם מגיעים לכם דמי הבראה. כאמור, מי שטרם השלים שנה ראשונה לא מגיעים לו דמי הבראה. הסכומים מתעדכנים לפי מדד המחירים לצרכן. לא משנה אם עבדתם כשכירים במשרה מלאה או חלקית, דמי ההבראה יחושבו לכם לפי היקף המשרה והימים שעבדתם בפועל במסגרת יחסי עובד-מעביד.
עוד בנושא
מה קורה עם עובדים שחורגים מהכלל הזה?
יש עובדים שמפוטרים או מתפטרים אחרי תום השנה בכל היקף משרה כלשהו ולכן עלול לקרות מצב שבו דמי ההבראה שמגיעים להם בכל זאת כחוק אינם משולמים להם. אם זה קרה לאחר שהשלמתם שנת עבודה אתם זכאים לתשלום זה בזמן ההתפטרות או הפיטורים גם אם מפטרים אתכם לפני תום השנה אבל בפועל אתם מסיימים לעבוד שם לאחר תום השנה. מכיוון שאנשים לא מבקשים זאת או לא בודקים את הסכומים הם מצליחים להחמיץ א מה שמגיע להם ובכך מפסידים כסף. יחד עם זאת, יש לבדוק אם ההעסקה הסתיימה לאלתר כאשר המעסיק מחליט לשלם לכם את דמי ההודעה המוקדמת ללא צורך שתעבדו בפועל ואז אם לא השלמתם שנת עבודה מלאה לא מגיע לכם דמי הבראה. את החישובים האלה עושים בדרך כלל בהנהלת החשבונות ועליכם לבדוק את הזכויות שלכם לפני שאתם מבקשים את המגיע לכם, יכול להיות שהתבלבלתם בחישוב. קחו בחשבון גם שחישוב הימים אינו כולל חופשה ללא תשלום או כל היעדרות שלכם ממקום העבודה שבמהלכה לא היו ביניכם יחסי עובד-מעביד.
מה צריך לדעת על חישוב ימי ההבראה?
החישוב לוקח בחשבון את הוותק שלכם בעבודה ולכן אם עבדתם כמה שנים והשתנו התנאים שלכם במשרה כולם אמורים להיות מחושבים. רוב התביעות שמוגשות למעסיקים על תשלום דמי הבראה נובעים בדרך כלל מכך שהחישובים לא תואמים. הטענות נגד חישוב שמשמיט ספירת ימים שעליהם מגיעים לכם דמי הבראה משתנות בהתאם לנסיבות וזהו המקום שבו מומלץ להיעזר בעורך דין לענייני עבודה כדי לקבל את המגיע לכם. במקרה כזה יחשבו את כל הימים מאז תחילת העבודה, יבדקו את היקף המשרה ואת השינויים החלים בה, יחשבו גם תקופות חופשה ללא תשלום והיעדרויות אחרות ולפי זה יגיעו לחישוב דמי ההבראה שמגיעים לכם.
אז כמה ימים מגיעים בעצם?
בגין שנת העבודה הראשונה מגיעים חמישה ימי הבראה. בגין השנה השנייה והשלישית מגיעים 6 ימי הבראה. בוותק ארוך יותר ישנם טבלאות לגבי מספר ימי הבראה המגיעים לכם עד שמגיעים למספר הימים המקסימלי. דמי ההבראה מחושבים לפי נתונים אלה, ויש חלוקה לעובדים שעתיים, חלקיים ועוד. כך שכל מקרה נדון לגופו לפי הנתונים שלכם. בכל מקרה, החוזה אמור לשקף את מדיניות המקום כי יכול להיות שדמי ההבראה מגולמים כבר בשכר הגלובלי.
התיישנות
עובד שלא קיבל דמי הבראה במהלך עבודתו זכאי להגיש תביעה לבית הדין לעבודה בגין דמי הבראה עד ל – 7 שנים אחורה.
עובד שלא קיבל דמי הבראה אבל כבר סיים את עבודתו אצל המעסיק ראשי להגיש תביעה עבור שנתיים בלבד.