יחסי עובד מעביד – מה צריך לדעת?
מדי יום מתמלאים בתי הדין לעבודה ברחבי הארץ בתובעים ונתבעים בשאלה – האם מתקיימים יחסי עובד מעביד בין הצדדים. בסיסן של מחלוקות ותביעות רבות טמון בחוסר ידע (לצד אחרות, אשר מקורן בפגיעה מכוונת על אף מודעות קיימת). בשורות הקרובות ננסה לסייע לכם, עובדים ומעסיקים גם יחד, לעשות קצת סדר בבלגן ולצבור מעט ידע מועיל, שעשוי לחסוך לכם כאב ראש מיותר.
חוזה העבודה – חשוב לדעת
נתחיל מהבסיס, קרי, חוזה העבודה. למרות שמרבית המעסיקים יוצרים חוזה עבודה כתוב ומסודר, חשוב להדגיש: לא כל חוזה עבודה בו מופיע סעיף לפיו הקובע, אין יחסי עובד מעביד בין הצדדים, עומד בדרישות החוק לחוזה שכזה או לחילופין, יטה את הכף לטובת המעביד. מערכת המשפט קבעה מספר אלמנטים המעידים האם התקיימו יחסי עובד – מעביד כהלכתן, ביניהן מבחני השתלבות ופיקוח, האם ועל ידי מי שולם שכר, מי קיבל את העובד, מי יכול לפטרו, של מי הבעלות בציוד, מי קובע את ימי החופשה, האם ניתן לראות בעובד כאחד שיש לו עסק עצמאי וכדומה.
ראוי להדגיש, כי גם אם העובד הוציא חשבוניות מס עבור קבלת התמורה עדיין אין זה אומר שלא קיימים יחסי עובד מעביד.
עוד בנושא:
שימוע
הסכם עבודה
פיצויי פיטורין
ראוי לציין, כי אין חובה חוקית לעלות חוזה עבודה על הכתב למעט, טופס בו רשומים פרטים הכרחיים כמו, שעות עבודה, שכר וכו' על פי חוק הודעה לעובד. לפיכך, גם הבטחה, אשר ניתנה לכם בעל פה ואשר ניתן להוכיח אותה, בהחלט יכולים לשמש כראיה ולהוות בסיס לטענה או דרישה.
סכסוך? לא מוותרים על עורך דין
אם הגעתם למצב של סכסוך ואתם שוקלים לתבוע, חשוב להיעזר בשירותים מקצועיים של עורך דין מומחה מתחום יחסי העובד והמעביד. חשוב לא לצאת למסע הזה לבד. גם אם הצדק עמכם, תפגעו קשות בסיכויים שלכם לצאת מורווחים מהתהליך. חשוב להבין שמדובר, לעיתים, בתהליך ארוך וגדוש בבירוקרטיה ורגעים לא פשוטים. עורך דין מקצועי וטוב בתחום דיני העבודה שמלווה אתכם יהפוך את העניין לפשוט בהרבה…
לסיכום, יחסי עובד מעביד מתאפיינים בשלל זכויות וחובות לשני הצדדים. אין לבוא ממקום של כוחניות ושררה מצד המעביד, או כניעה והתרפסות מצד המעביד. בתי הדין נוטים להחמיר עם מעסיקים שסורחים באופן קבוע ביחסיהם עם עובדיהם, ונוטה להיענות למרבית דרישות העובד, במידה והן מוצדקות. חושבים שזכויותיכם נפגעו? אל תשמרו את התסכול לעצמכם. תובעים את מה שמגיע לכם. בהצלחה!