שעת הנקה – המשמעות המשפטית
מהי המשמעות המשפטית של שעת הנקה? האם לאחר הלידה מותר לעובדת לצאת ממקום העבודה רק כדי להניק? והאם על המעסיק לציין בפני העובדת כי מגיעה לה שעת ההנקה? כל מה שחשוב לדעת על החוק החשוב – בהמשך.
אחד החוקים ששינה את תנאי העסקת הנשים לטובה הוא חוק עבודת נשים. החוק מאפשר לנשים רבות להחזיק בקריירה, וגם לגדל את ילדיהם בתנאים טובים יותר וזאת על ידי כך, שכל עובדת שמשרתה מוגדת כמשרה מלאה או שעובדת לפחות 174 שעות חודשיות, יכולה למשך ארבעה חודשים לאחר חזרתה מחופשת הלידה להיעדר שעה מעבודתה על מנת להניק.
אז כיצד פועל החוק
חוק שעת הנקה מותיר לנשים העובדות במשרה מלאה לצאת ממקום עבודתן במשך שעה על מנת להניק את תינוקן, וזאת בכל יום עבודה מלא למשך שעה מלאה וזאת במשך כארבעה חודשים לאחר חזרתן מחופשת הלידה. עם זאת חשוב לדעת כי אם העובדת אינה מוגדרת כעובדת במשרה מלאה, אזי היא אינה זכאית לשעת ההנקה.
האם המעסיק חייב להזכיר לעובדת לממש את הזכות?
לאו דווקא. חשוב להבין כי מדובר בזכות שעל העובדת לממש, ולכן למרות שמדובר בחוק המעוגן ונמצא בסעיף 7 (ג) 3 לחוק עבודת הנשים, שכל עובדת במשרה מלאה זכאית לו. על העובדת מוטל לדרוש שעת הנקה מהמעסיק שלה, ולכן רצוי כי העובדת תעשה זאת ומוטב שתעשה זאת שעה אחת קודם טרם חזרתה אל משרתה.
בנוסף, ישנם מקרים בהם חופשת הלידה התארכה כמו למשל מסיבות המוכרות בחוק, או בשל סיבות שאינן תלויות באם, כמו למשל: שהייה ארוכה בבית החולים, או לידה של תאומים המחייבת שהייה ארוכה יותר בבית החולים. במקרים כאלה שעת ההנקה מתארכת לארבעה חודשים מיום חזרתה לעבודה או מיום סיום חופשת הלידה.
יודגש, כי במידה והעובדת מאריכה את חופשת הלידה על חשבונה דהיינו, חופשה ללא תשלום ו/או ניצול ימי החופשה המגיעים לה , תקופה זו חופפת לתקופת הזכאות "לשעת ההנקה" ולפיכך, לאחר שהעובדת חוזרת לעבודתה תקוזז התקופה המוארכת מתקופת הזכאות.
בכל הנוגע לשעת הנקה, ישנן שאלות רבות ופופולאריות שצצות אצל אימהות, בין השאלות:
'האם העובדת יכולה להחליט מתי תעדר מהעבודה לשעת ההנקה?' כן. עובדת יכולה להחליט מתי תעדר מהעבודה לשעת ההנקה וחשוב לדעת כי למעסיק אין זכות להחליט מתי היא תצא להניק את תינוקה.
עוד נשאלת שאלה והיא 'האם הוותק משפיע על קבלה שעת ההנקה?' התשובה היא: כלל וכלל לא. גם עובדת חדשה במקום עבודתה זכאית לשעת הנקה ללא קשר לוותק שלה במקום העבודה. ההבדל בין עובדת לה וותק של פחות משנה לעובדת לה וותק מעל שנה הוא מתי מתחילה תקופת הזכאות. לעובדת עם וותק פחות משנה מתחילה תקופת הזכאות מתום 14 שבועות של חופשת הלידה ועובדת שעובדת מעל שנה מתחילה תקופת הזכאות מתום 26 שבועות של חופשת הלידה.
שאלה אחרת נוגעת לוויתור על שעת ההנקה וקבלת תשלום מהמעסיק בתמורה. ולכך התשובה היא שלא ניתן לקבל תשלום בתמורה על וויתור על שעת ההנקה. שעת הנקה היא זכות שניתנת לעובדת ולא משהו סחיר בין העובדת למעסיק שלה, ואין אפשרות לצבור שעות הנקה כמו ימי חופשה.
עם זאת, העובדת יכולה להגיע שעה מאוחר יותר לעבודה או לצאת שעה מוקדם יותר מהעבודה על מנת להניק – דבר שיכול להקל במידה רבה על הטיפול בתינוקה ובכל זאת לקבל שכר על יום עבודה מלא ורגיל.
ממשי את זכויותייך!
אם אינך מצליחה לממש את זכות חוק שעת הנקה, חשוב לפנות לעורך דין המתמחה בדיני עבודה על מנת להבין מה הן זכויותייך.