תשלום דמי חופשה – חשוב להכיר
זכויות העובדים כוללות גם את הזכות שלהם לקבל דמי חופשה, אלה שמאפשרים להם לצאת לחופשה ועדיין לקבל שכר על הימים שבהם הם נעדרים מהעבודה. זו המשמעות של דמי חופשה והם חייבים להיות משולמים מדי שנה בדיוק באותו סכום שמגיע להם על ימי עבודה. בדרך כלל נהוג ללשם את דמי החופשה במועדים מסוימים לפי יציאתם לחופשה של העובדים ועדיין יש מקום להיות גמישים ולשחק עם ימים אלה ובמקומות מסוימים מתירים אף לצבור אותם ולקבל את תמורתם מבלי לצאת לחופשה. כל התחמקות מתשלום דמי חופשה מהווה כמובן עבירה על החוק ולכן מחייב הגשת תלונה נגד המעסיק או הגשת תביעה לתשלום דמי החופשה שמגיעים לעובד.
בדיקת הזכאות לדמי חופשה ובירור לפני הגשת תביעה
יש כמה דברים שאינן מובנים לגבי דמי חופשה ולכן עוד לפני שאתם בודקים אפשרות של הגשת תביעה לתשלום דמי החופשה שמגיעים לכם בדקו את זכאותכם לכך. בדקו גם עם מחלקת השכר במקום העבודה שלכם מדוע לא שולם לכם ולמה נוכו ממנו סכומים מסוימים. רק לאחר שתקבלו את כל התשובות מומלץ לגשת בכל זאת לייעוץ משפטי כדי להבין אם אכן ההסברים שניתנו לכם מספקים ועומדים בתנאים שלכם. במקרים כאלה יש להגיש את כל המסמכים, כולל אלה שמוכיחים את שעות העבודה והימים שעבדתם, הסכם העסקה וכל ניירת רלוונטית לכך.
עוד בנושא
מה עוד חשוב לדעת על דמי חופשה שלא יודעים בדרך כלל?
-
דמי חופשה מגיעים רק למי שיוצא לחופש – דמי חופשה לא משולמים למי שבוחר לעבוד במקום עבודה אחר בימי החופש שלו. המעסיק רשאי לא לשלם לעובד או לבקש את הכסף בחזרה. לפני שאתם בודקים אם אתם זכאים לכך זכרו שאם יוכח שעבדתם בזמן זה תאבדו את הזכאות לדמי חופשה אלה.
-
מותר להקדים את דמי החופשה ולקבל את התשלום לפני או במועד תשלום השכר, לדרישתכם המפורשת.
-
יש הבדל בין מי שמקבל שכר חודשי לבין מי שמקבל שכר יומי או שעתי בנוגע לחישוב ימי החופשה השנתית שמגיעים לו ונצברו לזכותו. חישוב זה נעשה על פי לוחות קבועים. בכל מקרה, משלמים דמי חופשה רק על פי הימים שנצברו לזכותכם. עובד שעתי או יומי שעבד פחות מ-75 יום רצופים, למשל, ואין לו חוזה עבודה מסודר לא יקבל דמי חופשה ולא יקבל תשלום על חופשה שירשה לעצמו לקחת. אם כי יקבל תמורת חופשה בגובה 4% משכר העבודה הכולל באותה תקופה שהוא עבד.
-
גם מדמי חופשה מנכים תשלומים כמו מס הכנסה, ביטוח בריאות וביטוח לאומי. הם בדיוק כמו תשלום שכר.
-
כאשר מעסיק אינו משלם דמי חופשה אפשר להגיש נגדו תלונה ליחידת האכיפה ואפשר להיעזר בארגונים המסייעים לעובדים כמו ארגוני עובדים ומשרדי ממשלה. אפשר גם להיעזר בעורך דין על מנת לתבוע ממנו את הסכומים המגיעים לכם.
-
יש לדעת כי אין לקזז את ימי החופשה עם היעדרויות אחרות שנעשות כחוק, כמו ימי מחלה, חופשות חג, חופשת לידה, אבל ושירות מילואים. אחת הבעיות הנפוצות היא עובדים שמוצאים כי מקזזים להם ימי חופשה בגלל היעדרויות שונות, כשהמעסיקים מחליטים על דעת עצמם להמיר את ימי החופשה שלכם בימים אחרים שבהם נעדרתם או בגלל פעילות אחרת. גם כאן יש לכם את כל הזכות לתבוע לא לקזז מכם ימי חופשה שמגיעים לכם לפי חוק.
-
מספר ימי החופשה מחושב לפי שבוע ימי העבודה שלכם ונע בסופו של דבר בין עשרה ל-12 ימים נטו, לפי התנאים שבהם עבדתם.