שימוע לפני פיטורין
לקוחה פנתה אלי וטענה כי מעבידה פיטר אותה במסדרונות המשרד ללא הודעה מוקדמת ומבלי לומר לה מה היא הסיבה לפיטוריה. פיטורים ללא שימוע זו עבירה על דיני עבודה. אז מה אפשר לעשות? פרטים בהמשך.
הגשנו תביעה לבית הדין לעבודה לפיצוי בגין אי עריכת שימוע לפני פיטורין ובית הדין לעבודה פסק, בין היתר, פיצוי בגובה 2 משכורות של העובדת בגין אי עריכת שימוע לפני פיטורין כדין.
כולנו שמענו את המילה "שימוע" אבל האם אנחנו באמת יודעים מי זכאי לכך או כיצד התהליך אמור להתנהל?
אם תחפשו את המושג שימוע בחוקי מדינת ישראל לא תמצאו אותו וזאת משום שהוא אינו חוק אלא תוצר של פסיקת בתי הדין.
זכות השימוע לפני פיטורין
זכות שימוע לפני פיטורין נולדה עבור עובדים במגזר הציבורי ועם השנים החלה להתפתח ולהתקבע גם במגזר הפרטי, כיום כל עובד במדינת ישראל זכאי להליך שימוע לפני פיטורין.
זכות השימוע הינה זכות בסיסית של כל עובד וכוונתה היא שטרם הפיטורים, ולא משנה מה סיבת הפיטורים, יהיה זכאי העובד לנסות לשכנע את המעסיק שלא לפטר אותו.
חשוב לציין כי גם אם יש למעביד סיבות מוצדקות לפטר את העובד למשל, סיבות התנהגותיות או עילה כגון גניבה ממעסיק – עדין ישנה חובה לערוך שימוע טרם הפיטורים.
אי אפשר להתחמק ולהגיד לא בא לי לקיים הליך שימוע – כאמור, פיטורים ללא שימוע זו עבירה.
עובד שהליך השימוע שלו לא התנהל כראוי או שלא התקיים בכלל יכול לפנות לבית הדין לעבודה ולבקש מבית הדין לעבודה לבטל את פיטוריו או לבקש פיצוי כספי בגין הליך שימוע שלא כדין.
אולי יעניין אתכם לקרוא על פיטורים שלא כדין >>
מהם כללי הזהב לעריכת שימוע תקין?
-
יש לזכור היטב, כי הליך שימוע לפני פיטורין אינו הליך טכני כדי לצאת ידי חובה. יש לנהל אותו בתום לב תוך רצון מלא ואמיתי לשמוע ולשקול את טענותיו של העובד נגד פיטוריו.
-
חובה להודיע בכתב לעובד על מועד השימוע ולתת לו זמן סביר, 3 ימים נחשב לזמן סביר, להתכונן לשימוע.
-
חובה להודיע לעובד ולפרט מהן העילות שבגינן נשקלים הפיטורים. במידה ויש מסמכים או ראיות עליהם המעביד מסתמך יש לתת לעובד הזדמנות לעיין בהם.
-
יש לאפשר לעובד ואף חובה ליידע אותו כי באפשרותו להביא עמו עורך דין למועד השימוע אשר יטען עבורו.
-
במועד השימוע יש לאפשר לעובד להעלות את כל טענותיו על מנת שיוכל להפריך טענות כנגדו ולנסות לשכנע את המעביד כי אין מקום לפטרו.
-
חובה לערוך פרוטוקול ישיבת שימוע אשר ישקף את כל הדברים שנאמרו בישיבה ובסופו לתת לעובד לעיין בפרוטוקול טרם חתימתו לאישור כי כל האמור בו נכון ואמיתי.
-
אין לקבל החלטה במעמד השימוע אלא בחלוף זמן סביר ממועד קיומו.
-
ההחלטה צריכה להיות מנומקת תוך פירוט כל השיקולים שנלקחו בחשבון לרבות טענותיו של העובד.
כמנהלים – במידה ועמדתם בכללי הזהב תוכלו להימנע מתביעות עתידיות ותשלום פיצויים לעובד.
כעובדים – אם ערכו לכם שימוע שלא כדין מומלץ לפנות לעורך דין לדיני עבודה מומלץ ומנוסה אשר ייצג אתכם בבית המשפט וימצה עבורכם את כל זכויותיכם.
להתייעצות ראשונית לגבי שימוע לפני פיטורין ללא התחייבות אתם מוזמנים להתקשר אל עורך דין לענייני עבודה מירון דינרי, 052-3504222
לקריאה אודות עו"ד דינרי לחצו כאן