שיטת הניקוד – כמה נקודות זה שלילה, ומה חשוב לדעת על השיטה
רבים מהנהגים המעוניינים לדעת מהי שיטת הניקוד וכיצד היא פועלת וזאת על מנת להבין כיצד פועלים חוקי התעבורה בכל הנוגע לקנסות, שלילת רישיון, החרמת כלי רכב, קורסים לנהיגה מונעת ושלל עונשים הקשורים לעבירות תנועה.
שיטת הניקוד היא שיטה בדיני תעבורה שמטרתה לבצע מעקב אחר נהגים המבצעים עבירות תנועה לעיתים תכופות. השיטה היא שיטה הנחשבת חדשה יחסית והיא משמשת כלי לזיהוי נהגים המורשעים בעבירות תנועה בתדירות גבוהה.
אז מהן המטרות המרכזיות של השיטה?
על מנת להבין כמה נקודות זה שלילה ואת שיטת הניקוד חשוב לדעת כי שיטת הנקודות נועדה לשמש מנגנון לרשויות שיבצע מעקב אחר אנשים שמרבים לבצע עבירות תנועה. השיטה מסייעת לצבור נקודות חובה, לצד קנסות המוטלים על אותם נהגים שביצעו את העבירות. הנקודות מטרתן לבצע במקביל ניטור של הנהגים המבצעים את אותן עבירות וגם לסייע להם לשפר את נהיגתם. השיטה מטרתה להבטיח את הכשרתם מחדש של הנהגים, לרענן את הידע שלהם בנהיגה, ובמידה ויש צורך גם לשלול את רישיונם.
כיצד פועלת שיטת הנקודות?
שיטת הנקודות פועלת על פי צבירת נקודות. לפי השיטה כל נהג יכול לצבור ברישיונו סך נקודות במשך שנתיים. הנקודות מחולקות לפי עבירות תנועה קלות (בגינן מחולקות נקודות בכמות קטנה) ועבירות תנועה קשות (בגינן מחולקות נקודות בכמות גדולה). במהלך השנתיים נבדקות מספר הנקודות שצבר הנהג. אם צבר הנהג יותר מ 12 נקודות יצטרך הנהג לעבור קורס נהיה מונעת.
אם נהג צבר 22 נקודות בתקופה של שנתיים הוא יצטרך לעבור קורס נהיגה מונעת ותקופת צבירת הנקודות של תארך עד לזמן המחיקה שלהן לארבע שנים.
נהג שיצבור 36 נקודות ויותר בתקופה של שנתיים, יאלץ להיפרד מרישוינו ל 3 חודשים, ויחזור על מבחן התיאוריה שלו על מנת לקבל את רישיונו בחזרה.
אז כמה נקודות זה שלילה של רישיון הנהיגה?
לשאלה זאת ישנה תשובה חד משמעית. אם נהג צבר בשנית 36 נקודות במשך פחות משנתיים, רישיון הנהיגה שלו יפסל לתשעה חודשים, והנהג הצובר יאלץ להחזיר את רישיונו ממש כמו בתחילת תהליך קבלת הרישיון, והוא יצטרך לעבור טסט, תיאוריה ואף בדיקות כשירות רפואית.
אז על אילו עבירות תנועה צוברים נקודות, וכמה כל עבירה שווה?
כיום ישנן מספר עבירות תנועה שנהגים מקבלים עליהן נקודות, ולא מדובר על נקודות זכות, בנקודות אשר מצטברות, והופכות את אותם נהגים לכאלה הנחשבים ל"עברייני תנועה" בעיניי החוק, לדוגמא:
מעבר ברמזור אדום – עשר נק'
דיבור בטלפון נייד בעת נהיגה – ארבע נק'
מעבר ב'אין כניסה' – שש נק'
אי ציות לתמרור 'אין כניסה' – שש נק'
נהיגה ללא חגורת בטיחות – שש נק'
נוסע לא חגור – שתי נק'
נהיגה תחת השפעת סמים או אלכוהול – עשר נק'
החמרת הענישה בבתי המשפט
בשנים האחרונות עלה מספר תאונות הדרכים בארץ, ולכן ישנה החמרה ביחס בבתי המשפט לנהגים הנאשמים בעבירות תנועה בישראל. לכן אם הייתם מעורבים בתאונת דרכים, רישיונכם נשלל מכם, או שהואשמתם בעבירה – רצוי ואף חובה להיות מיוצג על ידי עורך דין העוסק בייצוג משפטי בדיני תעבורה.